Fort Werk aan de Korte Uitweg

Vrijdag 11 augustus 2017. Vandaag is het dan zover, de Silver Gazelle mag voor het eerst op pad. Het is de eerste etappe van een weekendje fietsen. Vandaag van Haarlem naar Fort Werk aan de Korte Uitweg bij Houten.

Om exact 13:00 uur stap ik op de fiets en vertrek ik richting Spaarndam. Het eerste deel van de route leidt me door Spaarnwoude richting Halfweg. De fiets voelt goed, is niet te zwaar bepakt en ik kan lekker doortrappen.

Na Halfweg komt een minder mooi stukje langs Amsterdam en Schiphol. De vliegtuigen en snelwegen maken dermate veel lawaai dat het niet echt genieten is van de route. Gelukkig kun je na Schiphol lekker langs en door het Amsterdamse bos rijden.

Na Amstelveen voel je de echte rust van de wegen langs de Amstel. Nagenoeg geen verkeer, mooie uitzichten en een lekker zonnetje. Fijn! Hier maak ik na anderhalf uur een eerste welverdiende korte pitstop.

De route vervolgd zich langs de Vecht en ik passeer onder andere Abcoude, Loenen en Breukelen. In dat laatste dorp is de weekmarkt aan de gang. Een mooie gelegenheid om alvast wat proviand in te slaan. Ik vervolg de weg naar het zuiden door Woerden en moet daarbij regelmatig voor openstaande bruggen wachten. Leuk dat water, maar het werkt ook enorm vertragend.

Na Woerden volgt de Leidse Rijn. Een saai lang stuk rechte weg waar geen einde aan lijkt te komen. Gelukkig sla ik uiteindelijk af om langs het Amsterdam-Rijnkanaal richting het oosten te rijden. Dit is weer een mooi stukje fietspad waar van genoten kan worden. Het laatste stukje van de route leidt me langs de Lek naar Fort WKU.

Eenmaal bij het fort aangekomen parkeer ik mijn tassen en snel ik me richting Schalkwijk. In dit dorpje zou de buurtsuper nog open zijn. Gelukkig is het zo en kan ik mezelf trakteren op grootmoeders gehaktbal en bier.

Terug op de camping zet ik mijn tentje op en drink ik een pils. Zo, dat smaakt prima! Ik nestel me aan tafel bij een moeder met zoon. Ze zijn ook met de fiets en hebben alles mee van thuis. Het mag een wonder zijn dat de eieren de reis vanaf Cappelle aan de IJssel het overleefd hebben.

Inmiddels is het koffie (uiteraard Handpresso) en overdenk ik de dag en mijn eerste tocht als fietskampeerder. Een aantal puntjes om op te letten komen omhoog. Als eerste moet er meer lucht in de voorband. Ook moet de gevulde waterfles dicht voor die de tas in gaat. Verder is het gewoon top!

Kortom, een goede keuze om dit te gaan doen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder