Etappe 1: LF1b en LF10a

Zondag 26 augustus. De vakantie gaat beginnen! Vandaag de eerste etappe, van Haarlem naar Den Oever.

Ik begin met een klein ommetje door IJmuiden, gewoon omdat het kan. Aangezien de sluizen niet toegankelijk zijn passeer ik de IJmond met het pontje. Deze heeft geen zin om te wachten op een passerend zeeschip en vaart er keurig omheen.

Aan de overkant begin ik officieel met het volgen van de LF1b. Deze is beter bekend als de Noordzee Route in noordelijke richting. Bij Wijk aan Zee ga ik het Noord-Hollands Duinreservaat in. Uiteraard illegaal, want een kaartje kopen voor een openbaar fietspad gaat me te ver.

Het duingebied is erg mooi en afwisselend met bos, duin, heide en her en der een koe-achting beest.

Om een uur of 11 zie ik een heuveltje. Ik zet de fiets neer en begin de trap te beklimmen. Dat was de moeite waard zolang je in noordelijke richting keek, de hoogovens in het zuiden blijven lelijk.

Na deze stop fiets ik verder langs Castricum en richting Egmond. Het Noord-Hollands Duinreservaat houdt maar niet op. Omdat ik toch ook een beetje zee wil zien, maak ik weer een kleine omweg. De meeuwen maken de verkeerde afslag niet goed. ?

Als ik weer op de route zit, kom ik weer bij een hoge duin. Klim, klim, klim en boven is het tijd voor lunch met uitzicht.

Als de lunch erin zit passeer ik Bergen aan Zee. Dan door de Schoorlse Duinen richting Petten. De kernreactor staat er prachtig bij.

En dan ineens ga ik rechtsaf de LF10a op. Dit is de Waddenzee route. Inmiddels is de wind ook flink aangewakkerd en is ZZW nu vooral Z. De wegen naar het oosten bieden helaas weinig beschutting en het begint bij vlagen een barre tocht te worden.

Als er nog 5km op de teller staat, valt ineens een boom om. Gelukkig een gecoördineerde actie en ik moet even wachten tot de weg weer vrij is. De man die me tegenhield vond het de normaalste zaak van de wereld. Zo doen boeren dat.

En dan… arriveer ik op de camping. Een zeer mooie camping! Hij heet Het bos roept en ligt in het Robbenoordbos. Ik zet de tent op.

Dan nog even snel naar Den Oever voor wat boodschappen. Dit levert weer ruim 10km bonus op. Met wat eerdere verkeerde afslagen staat de dag teller op 119,5 km. Slechts 24 meer dan gepland.

Inmiddels zitten de brokjes erin en bevind ik me in de ‘kas’. Een prima plek met bank, kachel en veel bejaarden. Het ‘ik vertrek’ gehalte is hoog. Ik lach me rot en blijf nog even.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder