Bid en werk!

Donderdag 30 augustus. Een korte toch vandaag. Slechts tachtig kilometer van Punthorst naar Nunspeet.

Als ik opsta is het weer droog. Dat is prettig. Rond half negen vertrek ik. Het eerste stuk gaat door de bossen van Punthorst. Hier lijkt het te regenen, maar dat is slechts water wat uit de bomen valt. Na een klein stukje fietsen passeer ik Staphorst. Dit negeer ik.

De route gaat verder richting Rouveen. De lokale bakker biedt een prima tweede ontbijt. Dan wordt het een stukje stoempen tegen de wind in. De onverharde weg, maakt het niet lichter. De omgeving is in ieder geval best aardig.

Nog aan deze weg kom ik bij Veldschuur. Heel groot lees ik Bid en Werk. Ze zijn vergeten dat men zich ook moet voortplanten. Mijn voorstel is dan ook het dak aan te passen naar bid, werk en neuk. Lekker kort, lekker krachtig.

De route vervolgt zich over de LF9a, de NAP Route en komt door de Gemeente Zwarte Waterland. Het dorpje Hasselt biedt een supermark, toilet en kop koffie. Als ik het dorpje uitrij kom ik langs de Stenen Zeedijk. Zal wel tegen de Zuiderzee bescherming hebben geboden, want er is hier geen zee te bekennen.

Ik passeer het sluisje bij Gennegerzijl en ga via een trekpontje het Zwarte Water over. Ik sta nog even te praten met de aardige dame die al het trekwerk verrichte voor slechts 70 cent.

Dan rij ik pardoes Zwolle binnen. Een snel rondje binnenstad brengt me naar de lunch. Jummie, wafels!

Een stukje buiten Zwolle moet ik de IJssel over. Wederom met een pontje. Nu iets moderner, maar gelijk ook minder gezellig.

Aan de overkant arriveer ik in Hattem. Het is net Zwolle, maar dan kleiner. Ik rij er doorheen en ga lekker tegen de wind in richting Oldebroek. Af en toe passeer ik vrouwen met lange jurken en (naar het lijkt) weinig zin in het leven. Als ze maar bidden en werken toch?!

Dan rij ik de Veluwe op en passeer ik enkele landgoederen. Sommige stukken over smalle bospaadjes zijn prachtig, andere stukken langs landbouwgebied matig.

Het laatste stukje brengt me via Elspeet Vesting, waar ik een haring hap naar de LF23b, de Zuiderzee Route. Ik volg de weg voor een kilometer of 10. Dan fiets ik de bossen bij Nunspeet binnen. Een bordje zegt camping Nieuw Soerel rechtdoor. Mijn navigatie geeft aan rechtsaf en dan nog 200 meter bospad. Eigenwijs als ik ben doe ik dat. Helaas een verkeerd eindpunt. Nog een klein stukje bossen in ik arriveer. Joost en Nicoline zijn er ook al. Gezellig, het bier staat koud.

Na een klein pilsje zet ik de tent op, douche ik en doe ik een klein wasje. Een week in hetzelfde shirt begin je toch te ruiken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder