Courgette overschot

Wat moet je toch met al die courgettes als je niet één maar twee planten hebt staan?! Nou, gewoon opeten dus! Hierbij de eerste drie recepten waarmee dit zeker smakelijk en succesvol zal zijn.

Mooi plantje hè

Courgette-chips

Laten we beginnen met courgette-chips. Hiervoor snij je de courgettte in schijfjes (dus geen plakjes) van laten we zeggen 2 a 3 mm dik. Deze besprenkel je met een mooie hoeveelheid zout. Vervolgens laat je ze een uurtje liggen op een keukenpapiertje.

Na een uurtje spoel je de plakjes goed af. Haal ze vervolgens door de bloem zodat er een dun laagje op komt te liggen.

De laatste stap is het frituren van deze lekkernij. Dat doe je ongeveer een minuutje in de hete (180 graden) olie. Zelf gebruik ik kokosolie, maar olijfolie werkt ongetwijfeld ook.

Ziet dat er niet lekker uit?

Courgette-koek

Een andere optie is de courgette-koek. Hiervoor neem je 500 gram geraspte courgette. Deze leg je op keukenrol en bestrooi je met een hoeveelheid zout. Dit laat je een half uur liggen zodat het vocht er mooi uit kan lopen.

Doe je courgette vervolgens in een kom, gooi er vier eieren, 200 gram feta, een handjevol verse dille en wat nootmuskaat poeder door. Meng dit tot een lekker natte massa. Voeg vervolgens bloem toe tot je een mooi en stevig deeg hebt.

Maak van het deeg mooie burgertjes en bak deze in de grillpan of op de barbecue.

Niet vergeten om er tzatziki bij te serveren! Dat maak je door geraspte komkommer, Griekse yoghurt wat knoflook en wat zout en peper bij elkaar te mengen.

Dat ziet er lekker uit! Aan de linkerkant kip in Griekse stijl.

Gegrilde courgette-salade

Het houdt niet op! Je kunt er ook gegrilde courgette-salade van maken. Hiervoor neem je courgette. Deze snijd je in dikkere plakken van ongeveer een halve centimeter.

De plakken ga je vervolgens lekker grillen in de pan, of op de barbecue. Als ze klaar zijn, leg je ze in een mooie schaal. Vervolgens voeg je hier aan toe een beetje gehakte munt, een gehakt teentje knoflook, het sap van een halve citroen (de pitjes laat je eruit). Als finishing touch nog een klein scheutje olijfolie, zout en peper naar smaak erbij. En vergeet niet dat het een salade is. Kortom, koud serveren!

Ook superlekker natuurlijk.

Loop het water je nu niet in de mond? Neem dan volgend seizoen ook één of twee courgette planten. Maak je je buren en vrienden ook nog eens blij.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder