Door de wind gedragen!

Maandag 27 augustus. Vandaag heb ik een lange tocht voor de boeg. Ruim 140km, gelukkig lijkt de wind goed te staan.

Ik begin rustig met een stevig ontbijt van eieren, spek en brood voor ik begin aan de etappe van vandaag. Iets voor negenen stap ik op mijn fiets en rij ik richting Den Oever. Hier begint de Afsluitdijk.

Na een paar kilometer kom ik bij het monument van dit bijzondere bouwwerk. Die Lely heeft toch iets moois bedacht.

Bij Zurich rij ik Friesland in. Ik moet in noordelijke richting naar Harlingen, wind technisch is dat wat minder grappig. Harlingen blijkt een leuk dorpje met fijne slager en prima bakker. Na twee vers gebakken appelflappen kan ik er weer tegenaan.

De LF10a, of te wel Waddenzee Route, blijft grotendeels de kustlijn volgen, maar soms moet ik toch even langs een dorpje. Zo heb je daar het nietszeggende Tzummarum en Firdgum.

Niet veel later rij ik de Groene Dijk op. Dit is een oude zeedijk in zijn oorspronkelijke vorm. Waarschijnlijk uit de 11de eeuw, want de zee is ver te zoeken hier. Evengoed een mooi fietspad.

Het is nu tijd voor een aantal kilometer vol doortrappen met wind in de rug. Helaas denkt mijn fietscomputer dat het hier klaar is en mag ik een nieuwe sessie beginnen. Het Friese boerenland is niet het mooiste, maar je moet toch wat. Als ik in Oude Bildtzijl arriveer is het lunchtijd. Ik ga in een bootje zitten en smeer mijn broodje. Naast me zitten een Duits stelletje. Ze zien eruit alsof het koud is in hun dikke jassen.

Via allerlei landelijke weggetjes arriveer ik in Holwerd. Hier pak ik niet de boot naar Ameland, maar het fietspad naast de dijk. Af en toe ga ik de dijk op en zie ik eindelijk de Waddenzee en Ameland liggen.

Ik blijf de dijk volgen en geniet van de schapen, het groene gras en de wind. In Wierum ga ik de dijk weer even op en daar zie ik Schiermonnikoog in de verte liggen. Onder de dijk staat een best aardig kerkje.

En dan is het tijd om afscheid te nemen van LF10a. Ik moet richting de camping en die ligt iets zuidelijker in Kollemerpomp aan het Nationaal Park Lauwersmeer.

De tent staat er na 142,2 km goed bij!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Door de wind gedragen!”

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder