LF14a De Saksen Route

Dinsdag 28 augustus. Vandaag een tussendoortje van net geen 100 km. Van Friesland, door Groningen, naar Drenthe. Kortom de LF14a, de Saksen Route.

Redelijk vroeg is alles ingepakt en vertrek ik zonder degelijk ontbijt op te hebben. Op zoek naar een supermarkt wordt ik al getrakteerd op een prachtige tocht door Nationaal Park Lauwersmeer. Ik zie diverse roofvogels en fiets kilometers door rietvelden.

De route vervolgt naar Zoutkamp waar ik Groningen binnen rijd en een ontbijt vind. Mooi, nu nog een bankje. Na een kleine koeienfile vind ik dat. En niet veel later en eet ik mijn litertje yoghurt op.

De tocht door het Groningse land is alleraardigst. Net iets andere boeren dan in Friesland schat ik zo in. Ik passeer de wierde van Ezinge. Een soort terp, maar dan voor een heel dorp.

Wanneer ik het dorpje Feerwerd passeer word me een peer aangeboden. Dat sla ik niet af, hij is immers biologisch en schoongemaakt. Je waant je hier in het buitenland, zo netjes zijn de wegen afgezet.

Bij Winsum passeer ik een nog een geinige molen en zeilboot waarna ik door allerlei smalle weggetjes, ook wel fietspaden genoemd, richting Groningen rijdt.

In Groningen ben ik vooral om te lunchen. Op aanraden wordt het Toet Pannekoek. Een prima koolhydraten-fabriek voor me. Ook nog eens tegen over een van mijn klantjes, de Gemeente Groningen.

Na een pannekoek, smoothie, gebakje en verse jus kan ik er weer tegen en begin ik aan mijn zoektocht naar de Martini toren. Eenmaal gevonden blijkt deze naast Vindicat te liggen. Alle hoogtepunten van Groningen zijn weer afgestreept.

Na Groningen volgt de weg naar Haren. Deze gaat door een waterrijk gebied. Na een paar kilometer arriveer ik in Haren. Tijd voor een ommetje naar tante Jetske. Helaas is er niemand thuis.

Dan maar weer door voor de tweede helft van vandaag, een tocht door de Drentse Aa. Na kilometers landbouw kom ik nu in de bossen. Mooi! Ik passeer dorpjes genaamd Glimmen en Blankeweer. Dan de Pollsebaan. Hier vind ik een bankje voor een kleine snack. Het levert een matig gesprek met twee bejaarden op. Gelukkig is het uitzicht stukken beter.

Dan volgen er nog een aantal kilometers door bossen en langs heidevelden. Die Drentse Aa is leuk!

Op een kilometer of twintig voor de eindstreep kom ik langs Ollie. Een vriend van vroeger.

In Rolde vind ik een buurtsuper en daarmee avondeten en ontbijt. Dan volgen de laatste loodjes voor vandaag. De mooie tocht door de Hondsrug. Lekker door de bossen op zoek naar de camping. Een paar keer gaat het mis met navigeren, maar ik arriveer voldaan op de camping in Borger. Lekker kamperen bij de boswachter vandaag!

Nadat de tent staat besluit ik toch nog een klein tochtje te maken. Mijn honger naar koolhydraten laat zich niet stoppen en ik fiets naar Borger voor een frietje met. Jup. Op de terugweg passeer ik nog wat hunebedden.

Wat een heerlijke dag! Weer 116,1 km verder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Silver Gazelle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder